Pemprosesan Daging Puyuh
Tarikh : 15 dan 16 Februari 2012
Tempat : Kundur, Negeri Sembilan
Masa : 9 pagi hingga 2 petang
Syarikat : Ayamega Sdn Bhd
Bilangan pelajar : 31 orang
Guru Pengiring : Cik Suriati dan Cik Amiratul Azila
 |
| Pelajar diberi taklimat terlebih dahulu |
 |
| Pelajar dibawa melihat kawasan rumah penyembelihan. |
 |
| Pelajar diberi penerangan oleh Encik Zainul Anuar |
 |
| Feather machine |
 |
| Scalding Machine |
Langkah-langkah Memproses Daging Puyuh :
 |
| Langkah 1 : Penyembelihan |
 |
| Puyuh yang telah disembelih |
 |
| Pastikan urat merih benar-benar putus. |
 |
| Langkah 2 : Membuang bulu puyuh menggunakan feather machine. Tetapi sebelum itu, puyuh yang telah disembelih perlulah direbus didalam air panas yang bersuhu 60 - 70 darjah celcius. |
 |
| Membuang bulu puyuh secara manual untuk memastikan semua bulu burung puyuh dicabut. |
 |
| Langkah 3 : Memotong kaki puyuh dan membuang organ dalaman |
 |
| Organ dalaman perlu dibuang |
 |
| Langkah 4 : Proses penyejukan didalam air yang bersuhu 4 darjah celcius bertujuan mengekalkan kualiti dan mengelakkan pencemaran bakteria. |
 |
| Langkah 5 : Menimbang puyuh dan menggred mengikut skala berat |
 |
| Langkah 6 : Pembungkusan mengikut gred |
Selingan ^_^
 |
| Setelah bekerja keras, dapat juga merasa rendang puyuh..wee! |
 |
| Bila lagi nak tunjuk terer..hoho~ |
 |
| Last but not least ^_^ |