<body>
Kolej Vokasional Dato' Lela Maharaja, Rembau, Negeri Sembilan Darul Khusus.

Bilangan Pelajar: 27

Ketua: Hazzrul Azim bin Dahalin
Penolong: Kalairani a/p Ravi
Lelaki:
Perempuan:

Thursday 16 February 2012
Pemprosesan Daging Puyuh

Tarikh    : 15 dan 16 Februari 2012

Tempat  : Kundur, Negeri Sembilan 

Masa      : 9 pagi hingga 2 petang

Syarikat : Ayamega Sdn Bhd

Bilangan pelajar : 31 orang

Guru Pengiring : Cik Suriati dan Cik Amiratul Azila


Pelajar diberi taklimat terlebih dahulu

Pelajar dibawa melihat kawasan rumah penyembelihan.

Pelajar diberi penerangan oleh Encik Zainul Anuar

Feather machine
Scalding Machine




Langkah-langkah Memproses Daging Puyuh :

Langkah 1 : Penyembelihan

Puyuh yang telah disembelih 


Pastikan urat merih benar-benar putus.
Langkah 2 : Membuang bulu puyuh menggunakan feather machine.  Tetapi sebelum itu, puyuh yang telah disembelih  perlulah direbus didalam air panas yang bersuhu 60 - 70 darjah celcius.
Membuang bulu puyuh secara manual untuk memastikan semua bulu burung puyuh  dicabut.



Langkah 3 : Memotong kaki puyuh dan membuang organ dalaman

Organ dalaman perlu dibuang
Langkah 4 : Proses penyejukan didalam air yang bersuhu 4 darjah celcius bertujuan  mengekalkan kualiti dan mengelakkan pencemaran bakteria.




Langkah 5 : Menimbang puyuh dan menggred mengikut skala berat




Langkah 6 : Pembungkusan mengikut gred




Selingan ^_^

Setelah bekerja keras, dapat juga merasa rendang puyuh..wee!
Bila lagi nak tunjuk terer..hoho~
Last but not least ^_^