Pemprosesan Daging Puyuh
Tarikh : 15 dan 16 Februari 2012
Tempat : Kundur, Negeri Sembilan
Masa : 9 pagi hingga 2 petang
Syarikat : Ayamega Sdn Bhd
Bilangan pelajar : 31 orang
Guru Pengiring : Cik Suriati dan Cik Amiratul Azila
|
Pelajar diberi taklimat terlebih dahulu |
|
Pelajar dibawa melihat kawasan rumah penyembelihan. |
|
Pelajar diberi penerangan oleh Encik Zainul Anuar |
|
Feather machine |
|
Scalding Machine |
Langkah-langkah Memproses Daging Puyuh :
|
Langkah 1 : Penyembelihan |
|
Puyuh yang telah disembelih |
|
Pastikan urat merih benar-benar putus. |
|
Langkah 2 : Membuang bulu puyuh menggunakan feather machine. Tetapi sebelum itu, puyuh yang telah disembelih perlulah direbus didalam air panas yang bersuhu 60 - 70 darjah celcius. |
|
Membuang bulu puyuh secara manual untuk memastikan semua bulu burung puyuh dicabut. |
|
Langkah 3 : Memotong kaki puyuh dan membuang organ dalaman |
|
Organ dalaman perlu dibuang |
|
Langkah 4 : Proses penyejukan didalam air yang bersuhu 4 darjah celcius bertujuan mengekalkan kualiti dan mengelakkan pencemaran bakteria. |
|
Langkah 5 : Menimbang puyuh dan menggred mengikut skala berat |
|
Langkah 6 : Pembungkusan mengikut gred |
Selingan ^_^
|
Setelah bekerja keras, dapat juga merasa rendang puyuh..wee! |
|
Bila lagi nak tunjuk terer..hoho~ |
|
Last but not least ^_^ |